Večer s vydavateľstvom MAMAŠ

Občianske združenie Milujem knihy/Amo libris a Staromestská knižnica Vás pozývajú na ďalší Večer s vydavateľstvom, tentokrát to bude vydavateľstvo mamaš.
Hosťami večera budú vydavatelia Saša Petrášová a Jozef Hyrja a Juraj Buzalka, autor knihy Postsedliaci: Slovenský ľudový protest.

Vydavateľstvo mamaš je rodinná firma, ktorú založili Saša Petrášová a Jozef Hyrja, ktorí spolupracujú so širokým okruhom priateľov a známych - oslovujú ich ako externých prekladateľov, redaktorov a grafických dizajnérov. Vydávajú knihy, ktoré ich bavia žánrovo, hlavne história a dejiny každodennosti ako aj sci-fi, detektívky a svet Formule 1. Postsedliaci sú druhá pôvodná kniha mamašu, prvou bola kniha Etymológia záhadná aj zábavná od Ivany Krekáňovej.

Juraj Buzalka je sociálny antropológ, pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave a venuje sa témam spoločenských a kultúrnych zmien a politických hnutí. V knihe Postsedliaci: Slovenský ľudový protest sa nemilosrdne pozerá na Slovákov, vecne a kriticky komentuje naše ilúzie o sebe i naše utkvelé predstavy o fungovaní sveta. Kľúčové udalosti slovenských dejín aj súčasného života glosuje s nadhľadom a oslobodzujúcim ostrovtipom. A kto sú „postsedliaci"?

Postsedliaci sú moderní Slováci, ktorí veria v ideál domoviny z agrárnych čias a podľa toho sa aj správajú. Vyznávajú svoje vidiecke hodnoty, ktoré považujú za „tradičné“, volia populistických vodcov a sú často geopoliticky popletení. Cestujú po svete, ovládajú moderné technológie a žijú najkvalitnejší život, aký kedy žili príslušníci ich rodokmeňa. A aj tak majú pocit, že svet je k nim neláskavý, neberie ich vážne, a oni sa mu nemienia doprosovať. Melancholicky smútia za svetom, ktorý nikdy nebol. Ich stratégiou prežitia je nemať názor, teda pochopiteľná hra na istotu s cieľom udržať status quo – „len aby horšie nebolo“. V tejto knihe Postsedliaci hľadáme spôsob, ako s nimi budovať spoločnú pokrokársku záhradu.
Kniha Postsedliaci: Slovenský ľudový protest vyšla koncom augusta, je po nej veľký dopyt, a tak vydavateľstvo pripravuje počas týchto dní už druhú dotlač.

Podujatie organizuje občianske združenie Milujem knihy/Amo libris a koná sa vďaka podpore MČ Bratislava-Staré Mesto.

Tešíme sa na Vašu návštevu, vstup voľný.
Miesto: Staromestská knižnica, Blumentálska 10/a
Mediálni partneri: Denník SME a Rádio Devín.

Administrator 30. októbra 2023
Share this post
Tagy
Archivovať

Diskusia ku knihe Postsedliaci